Plan yapın

Öncelikle hangi dersi çalışmanız gerektiğine, önceliği ve zamanın çoğunu hangi ders vermeniz gerektiğiniz iyice düşünün. Bunun için kendinize bir zaman çizelgesi hazırlayabilirsiniz. Bu çizelgeyi organize ederken sayfa toplamını günlere bölmeniz size yardımcı olacaktır. Fakat konuları yarıda kesmemeye dikkat ediniz. Araya giren bir günlük ara bile bir önceki gün çalıştığınız bilgileri tekrar etmenizi gerektirebilir. Konuları bitirmeden çalışmanızı bitirmeyin.


Not alın

Çalışırken not alın, bu okuduklarınızın aklınızda kalmasın ayardımcı olacaktır. Notlarınızı uzun tutmamaya dikkat edin, aksi takdirde çalışmak sıkıcı bir hal alabilir. Mesela kitap veya defterinizde altını çizdiğiniz yerleri not edin, anahtar kelimeleri çıkarın. Bu kelimeleri aklınızda tutmak cümleleri aklınızda tutmaktan daha kolay olacaktır ve size işin özünü anımsatacağı için cevabınızı kendi cümlelerinizi kullanarak vermenizi sağlayacaktır.

Tekrar edin

Tekrar etmek başarının anahtarlarından biridir. Sınavın hemen öncesi yapacağınız geniş bir tekrarın ardından ana başlıkların ikinci bir tekrarı bilgilerinizin pekişmesini sağlayacaktır.

Çalışma ortamı yaratın

Ders çalışırken içinde bulunduğunuz ortam çok önemlidir. Öncelikle gürültüden kaçmalısınız, kendinizi en iyi hissettiğiniz ortamı kurun. Bazı öğrenciler ders çalışırken müzik dinlemekten hoşlanırken, bazıları müzikten dolayı kendilerini tam olarak derse veremezler. Kendinizi iyi tanıyın ve çalışma ortamınızı buna göre ayarlayın. Aynı zamanda ortamın temiz ve düzenli olması da en önemli etkenlerden biri olduğu uzmanlarca saptanmıştır.

Formüller yaratın

Konuların aklınızda kalması ve belleğinizi güçlendirmek için kendinizce değişik yöntemler geliştirebilirsiniz. Mesela aklınızda tutmakta zorlanacağınızı düşündüğünüz kelimeleri ikiye ya da üçe bölerek hecelere anlam yüklemeniz, kelimenin kendisinin ve anlamının aklınızda kalmasına yardımcı olacaktır.

Kendinizi test edin

Ders çalışırken çalıştığınız konu ile ilgili ayrı bir kağıda sorular çıkarın ve çalışmanız bittikten sonra aynı bir sınav gibi, belirli bir süre içersinde soruları cevaplandırın. Bu şekilde, daha sonra cevaplarınızı kontrol ettiğinizde hangi konularda eksik kaldığınızı görebileceksiniz.

Kendinize zaman ayırın

Sınava gireceksiniz diye hayatı kendinize zehir etmeyin. Sistemli bir çalışma planına göre hareket ederseniz kendinize ayıracak bolca vakit bulabilirsiniz. Öyle ki, çalışma aralarında kısa süreliğine dışarı çıkmak bile size sıkıntınızı unutturacak, tekrar çalışmaya başladığınızda rahatlamış olmanızı sağlayacaktır.